سفارش تبلیغ
صبا ویژن

خوراکی هایی برای تقویت اعصاب و روان!


 

  • خوراکی هایی برای تقویت اعصاب و روان!

    208322

    29 مهر 1398 - 14:55

    147106 

    مجله زندگی مثبت - ستاره سمائی: گاهی دیده اید وقتی روی ناخن‌ها لکه‌های سفید پیدا می‌شود، برخی می‌گویند حتما کلسیم یا روی بدن کم شده؟ یا گاهی مو‌ها ناگهان سفید می‌شود و فکر می‌کنیم حتما ویتامینی در بدنمان کم شده؟ همان طور که کمبود ویتامین‌ها و املاح معدنی بر قسمت‌های مختلف جسم تاثیرگذار است، سلامت روان را هم تحت تاثیر قرا رمی دهد؛ نمونه بارزش کمبود عنصر آهن در بدن است که باعث کم خونی می‌شود و در نتیجه آن فرد مدام خسته، کسل، بی حوصله و عصبی خواهدشد. به همین ترتیب سوءتغذیه می‌تواند سلامت روان شما را به خطر بیندازد و باعث بروز انواع و اقسام بیماری‌ها و اختلال‌های روانی شود.

    خوراکی هایی برای تقویت اعصاب و روان!

    از کمبود ویتامین B تا کم هوشی!

    بسیاری از مواد مغذی مثل ویتامین‌ها و مواد معدنی به صورت مستقیم عملکرد‌های ذهن و قدرت‌های شناختی که به Cognitive performance مشهورند، تاثیر می‌گذارند و نهایتا در بروز بیماری‌های Degenerative مغزی یا درواقع بیماری‌های تخریب کننده بافت مغزی موثرند. شاید قدیمی‌ترین ویتامین‌هایی که در دانش بشری و دانش تغذیه وجود دارد، ویتامین‌های گروه B هستند؛ ویتامنی‌های B 1، B 2، نیاسین یا B 3 و... البته در حال حاضر فرم‌های شیمیایی مختلفی از این ویتامین‌ها شناسایی شده اند؛ برای مثال فرم اسیدی نیاسین، اسید نیکوتینیک است و فرم آمیدی آن اسید نیکوتین آمید. یا ویتامین‌های دیگر مثل B 12 و فولیک است که کمبودشان می‌تواند بر عملکرد‌های مغزی موثر باشد و ممکن است باعث افسردگی‌های شدید شود.

    اما غیر از ویتامین‌ها که قدیمی‌ترین‌ها هستند، بین املاح، کمبود حاشیه‌ای آهن- یعنی کمبودی که مربوط به منابع خوراکی آهن نیست و علائم بالینی این کمبود هم هنوز بروز نکرده؛ کمبود‌های خفیف و ناچیز که حتی ممکن است با آزمایش خون هم مشخص نشود- می‌تواند باعث مخدوش شدن عملکرد‌های ذهن شود. تمرکز را به شدت کاهش دهد و در درازمدت حتی باعث کاهش توانایی‌های هوش شود.

    مغزتان را روغن کاری کنید!

    یکی از ویتامین‌هایی که اخیرا تاثیرش بر عملکرد‌های ذهنی مورد بررسی قرار گرفته و اثبات شده، تاثیر کمبود اسید‌های چرب امگا 3 در بروز اختلال‌های روانی است. در حال حاضر می‌دانیم حدود 20 درصد چربی‌های مغز را چربی‌های امگا 3 تشکیل داده اند و از آنجا که این اسید‌های چرب برای ادامه حیات بدن کاملا ضروری است و توسط خود بدن انسان هم قابل تولید نیست، حتما باید از طریق رژیم غذایی یا مکمل‌ها تامین شود، اما منابع خوراکی اسید چرب امگا 3 محدد است و دسترسی به این اسید‌ها برای همه افراد چندان آسان نیست.

    خوراکی هایی برای تقویت اعصاب و روان!

    بنابراین احتمال کمبودش بسیار زیاد است؛ مستندات علمی موجود هم نشان دهنده بروز مشکلات مربوط به کموبد اسید‌های چرب امگا 3 در افراد است که از این میان می‌توان به اختلال‌های دوقطبی، بیماری‌های اوتیسم و همین طور افسردگی‌های شدید یا افسردگی‌های دوران بارداری اشاره کرد. پس به مقدار کافی گردو، ماهی و میگو، تخم کدو و تخم کتان مصرف کنید. درواقع منبع امگا 3 در ماهی‌هایی مانند ماهی آزاد، قزل آلا، تن و شاه ماهی تعریف می‌شود.

    در گیاهان هم روغن‌های سویا، آفتابگردان، دانه کتان و گردو، فندق و کنجد حاوی امگا 3 هستند. علاوه بر این، مواد غذایی غنی شده با امگا 3 مانند برخی از نان ها، آبمیوه ها، روغن‌ها و تخم مرغ مرود توصیه متخصصان تغذیه است.

    نگذارید ویتامین D تان کم بیاید!

    می‌گویند 80 درصد ایرانی‌ها با کمبود ویتامین D روبرو هستند، اما شما سعی کنید جزئی از این جمعیت وسیع نباشید، چون کمبود ویتامین D با بروز بیماری‌های خطرناکی از جمله اماس و نیز اختلال در عملکرد‌های ذهنی، افسردگی و... در ارتباط است. در این زمینه حتی پژوهشی در دانشکده علوم تغذیه دانشگاه ایران انجام و طی آن مشخص شد ویتامین D هم یکی دیگر از مواد مغذی کلیدی است که کمبودش روی عملکرد ذهن و بروز افسردگی اثرگذار و کمبودش بسیار بسیار شایع است.

    ویتامین D نه تنها بر قسمت عمده عملکرد‌های مغزی و ماهیچه‌ای موثر است بلکه بروز بیماری ام اس، ضعف عضلانی، فیبرو میالژیا و آرتریت روماتوئید که بیماری‌های سیستم ایمنی هستند، همچنین همه بیماری‌هایی که به نوعی با ضعف سلسله اعصاب مرکزی، سیستم ایمنی و بافت ماهیچه‌ای در ارتباط اند با کمبود ویتامین D در ارتباط هستند. همچنین کمبود روی و ویتامین A می‌تواند باعث بروزاختلال در عملکرد‌های ذهن شود.

    همان طور که گفته شد، افسردگی از راه‌های مختلفی بروز می‌کند و محققان دانشگاه ایران با آزمایش روی گروه‌های گیرنده ویتامین D و گروهی که فقط پلاسیبو (دارونما) مصرف می‌کردند، ثابت کردند گروهی که ویتامین D بیشتری دریافت کردند، به اختلال‌های روانی کمتری دچار شدند. همچنین افرادی که دچار افسردگی بودند با مکمل یاری و دریافت دوز‌های مصرفی روزانه ویتامین D به درمان شان کمک شد و سطح سلامتشان ارتقا یافت.

    یادتان باشد بیش از 80 درصد ویتامین D از طریق مواجهه با نور آفتاب تامین می‌شود و 15-10 دقیقه قرارگرفتن روزانه بدن در مقابل نور بی واسطه خورشید می‌تواند نیاز 2 هزار واحدی به این ویتامین موثر را تامین کند. نقش مواد غذایی همچون غلات و برخی سبزی‌ها و میوه ها، کره، روغن کبد ماهی، زرده تخم مرغ، خامه، جگر، ماهی ساردین و گوشت قرمز و قارچ در این فرآیند فقط 20 درصد اعلام شده است. پس از نور افتاب کمک بگیرید.

    کمبود ویتامین چه ربطی به اختلال روان دارد؟!

    اغلب مواد مغذی‌ای که نام برده شد، به صورت «کوآنزیم» یا «کوفاکتور» واکنش‌های مختلف بیوشیمایی را در بدن ماکاتالیز می‌کنند. برای مثال آهن یا ویتامین‌های گروه B درواقع کوفاکتور واکنش‌های شیمیایی بدن هستند که باعث ساخت نوروترنسمیتر‌ها با واسطه‌های شیمیای مغز می‌شوند. از آنجا که واسطه‌های شیمایی مغز برای انتقال پیام‌های عصبی و برای عملکرد‌های مغزی لازم و ضروری هستند، کاملا واضح است که وقتی کوآنزیم‌هایی که این واکنش‌های شیمیایی را کاتالیز می‌کنند، کم باشند، واکنش‌های لازم انجام نمی‌شوند.

    خوراکی هایی برای تقویت اعصاب و روان!

    درنتیجه موادی که باید در نتیجه این واکنش‌ها ساخته شوند، تولید نمی‌شوند، تعادل این واسطه‌های شیمیایی در مغز به هم می‌خورد، عملکرد‌های وابسته به آن‌ها مختل می‌شود و نهایتا به شکل اختلال‌های روانی بروز می‌کند. کمبود تمام موادی که گفته شد، می‌تواند باعث بروز علائم افسردگی و سایر اختلال‌های روانی شود، اما همیشه علایم افسردگی‌ها و اختلال‌های روانی به دلیل وجود مشکلات تغذیه‌ای بروز نمی‌کنند.

    چون ممکن است ریشه‌ها و دلایل متفاوت زیادی داشته باشد. مثلا شوک ناشی از یک حادثه بد و استرس ناشی از آن می‌تواند باعث بروز افسردگی شود. حالا اگر کسی سوءتغذیه هم داشته باشد، به طور قطع شکل شدیدتر افسردگی را تجربه خواهدکرد، اما به طور قطع، تغذیه، شیوه غذا خوردن و نوع انتخاب مواد غذایی به شدت با سلامت جسم و روان افراد در ارتباط است.




مرگ یک بیمار بر اثر سقوط از تخت در اتاق عمل/ برکناری مقصران حادثه


 

  • مرگ یک بیمار بر اثر سقوط از تخت در اتاق عمل/ برکناری مقصران حادثه
    آفتاب‌‌نیوز :

    حسین فرشیدی در خصوص موارد مصوب شده در این جلسه، اظهار کرد: دو نفر از مسئولین مدیریتی مرتبط با حادثه و سهل انگاری انفصال موقت از خدمت تا صدور حکم برکنار و پرونده جهت بررسی تخصصی به سازمان نظام پزشکی ارجاع داده شد.

    وی اضافه کرد: معرفی و ارجاع تمام پرسنل شیفت ریکاوری در روز حادثه، اعم از پزشک، پرستار و مسئولین بخش به تخلفات اداری دانشگاه علوم پزشکی جهت رسیدگی و صدور حکم از دیگر مصوبات این جلسه بود.

    برکناری و انفصال موقت از خدمت مسئولین مرتبط با حادثه سقوط بیمار از تخت در بندرعباس

    رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان ضمن عرض تسلیت به خانواده متوفی تصریح کرد: متاسفانه غفلت و کم توجهی تعدادی از کارکنان باعث بروز این حادثه و تالّم خاطر خانواده و جامعه شد.

    فرشیدی با بیان اینکه متاسفانه بازتاب این حادثه باعث شد که زحمات سایر همکاران حوزه درمان در این مجموعه مورد سوال واقع شود بیان کرد: بیمارستان شهید محمدی تنها بیمارستان مرجع استان با بیشترین پذیرش بیمار میباشد بطوریکه ضریب اشغال تختها 88 درصد است که در روز حادثه که یکی از روزهای شلوغ کاری بود 55 عمل در این بیمارستان انجام شده است.

    وی همچنین یادآور شد که در سال گذشته تعداد 57 هزار و 306 نفر از خدمات بستری و سرپایی این بیمارستان بهره مند گردیدند ، تعداد 205 هزار و 359 نفر از خدمات درمانگاه های تخصصی و عمومی آن استفاده کردند ، 19 هزار و 461 مورد عمل جراحی با موفقیت در این بیمارستان به انجام رسید لذا نباید این حجم از خدمت و کارکنانی که متعهدانه خدمت نموده اند را نادیده گرفت.

    وی در پایان ضمن ابراز هم دردی و عذرخواهی از خانواده متوفی خاطرنشان کرد: به جهت جلوگیری از این دست اهمال کاریها قطعا برخوردهای قانونی مصوب اعمال خواهد شد.

    شایان ذکر است، این جلسه با حضور، ریاست دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، معاون آموزشی و معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی، رئیس بیمارستان شهید محمدی، مدیر خدمات پرستاری ، معاون پشتیبانی و مدیر اعتبار بخشی و ایمنی بیمار بیمارستان شهید محمدی ، رئیس اداره نظارت بر درمان، مدیر تخلفات اداری ، مدیر حراست ، مدیر روابط عمومی مدیر بازرسی و پاسخگویی به شکایات دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان و مدیر دفتر پرستاری در دفتر ریاست دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان برگزار شد.




آنچه در مورد مصرف انواع روغن باید بدانید | بهترین و بدترین روغن‌ها


 

  • آنچه در مورد مصرف انواع روغن باید بدانید | بهترین و بدترین روغن‌ها

     به گزارش ایرنا، در افرادی که مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی هستند یا چربی خون بالا دارند، این میزان باید کمتر باشد. چربی‌ها و روغن علاوه بر تامین انرژی، منبع تامین اسیدهای چرب ضروری و ویتامین‌های محلول در چربی مانند ویتامین a، d، e و k  هم هستند.

     باید توجه داشت مصرف زیاد چربی‌ها در برنامه غذایی روزانه علاوه بر اینکه خطر بروز بیماری‌های قلبی -عروقی را افزایش می‌دهند، چربی زیاد موجود در رژیم غذایی باعث بروز اضافه وزن و چاقی و بیماری دیابت می‌شود. مصرف زیاد موادغذایی پرچرب به خصوص چربی‌های حیوانی خطر ابتلا به برخی از انواع  سرطان‌ها  از جمله سرطان سینه، روده بزرگ و پروستات را نیز افزایش می‌دهد.

    بهترین نوع روغن مصرفی روغن‌های مایع  بوده و روغن‌های مایع فاقد اسید های چرب اشباع شده و اسید چرب ترانس هستند.

    اغلب روغن‌های نباتی به شکل طبیعی مایع هستند، برای افزایش ماندگاری و شکل پذیری بیشتر در فرآیندی آن‌ها را هیدروژنه و به اصطلاح جامد می‌کنند. در این فرآیند تبدیل روغن مایع به جامد اسید چرب  ترانس تشکیل می‌شود. اسیدهای چرب ترانس جذب اسید های چرب ضروری را در بدن مختل می‌کنند. اسیدهای چرب ترانس در مارگارین، روغن‌های نباتی جامد، کره و شیرینی ها و غذاهای سرخ کرده و آماده وجود دارند. و این نوع اسید چرب باعث افزایش کلسترول بد یعنی    LDL   و کاهش کلسترول خوب یعنی HDL می گردد که در نهایت بیماری‌های قلبی و عروقی را بدنبال دارد.

    اسید های چرب اشباع شده نیز می‌توانند موجب افزایش کلسترول  بدن بشوند. هم چنین، با رسوب در رگهای قلب تنگی، انسداد عروق و بیماری‌های قلبی عروقی و سکته قلبی را به دنبال دارند.

    روغن جامد به دلیل دارا بودن اسید چرب ترانس و  اسید چرب اشباع به هیچ عنوان نباید  مصرف شود و برای طبخ غذا باید از روغن مایع و برای سرخ کردن حتما از روغن مایع مخصوص سرخ کردن استفاده کرد.

    استفاده از حرارت بالا موجب تولید ترکیبات سمی و سرطان زا در روغن می‌شود، بنا براین از روغن مایع مخصوص سرخ کردن برای غذاهای سرخ کردنی استفاده کنید البته این روغن‌ها نسبت به روغن مایع معمولی پایداری حرارتی بیشتری دارد ولی در هر حال نباید با حرارت شدید مواد غذایی را سرخ کرد.

    از روغن مایع مخصوص سرخ کردن 2 تا 3 بار با فاصله زمانی کوتاه مثلا در طول یک روز می‌توان استفاده کرد، سپس باید آن را دور ریخت و هرگز روغن حرارت دیده و استفاده شده را برای مصارف بعدی نگهداری نکنید.

    روغن مایع نسبت به نور و حرارت حساس است و باید در ظروف در بسته و به دور از نور و حرارت نگهداری شود. ظروف شفاف، ظروف مناسبی برای نگهداری روغن ها نیستند و از حرارت دادن حلب یا قوطی روغن جامد بعلت ایجاد ترکیبات سمی خودداری شود.

    مناسب ترین روغن برای پخت و پز روغن مایع است ولی در صورت نیاز به روغن جامد توصیه می‌شود از روغن‌های نباتی نیمه جامد که حاوی مقادیر کمتر اسید های چرب اشباع و ترانس هستند استفاده شود. روغن مایع معمولی، روغن زیتون، کره و مارگارین نسبت  به حرارت مقاومت کمی دارند، بنا براین  برای سرخ کردن مواد غذایی مناسب نیستند.

    ظروف روغن باید محکم و بدون عیب باشند تا روغن را تا پایان مصرف خوب نگهداری کنند و بهتر است فلزی یا پلی اتیلنی کدر  باشند چرا که روغن نسبت به نور بسیار حساس است و با توجه به نقش هوا، حرارت و نور در تند شدن روغن، روغن‌ها باید در محل خشک و خنک و دور از نور و هوا نگهداری شوند.

    درب روغن را پس از هر بار مصرف باید بست و در جای خنک و دور از نور نگهداری کرد، برای جلوگیری از فساد روغن از ظروف کوچکتر استفاده کنید تا پس از باز کردن روغن زودتر مصرف شود و کمتر در معرض هوا و نور قرار گیرد.

    بر روی ظروف بسته بندی روغن‌ها باید نام تجاری کالا، نوع فرآورده، شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت، نام شرکت سازنده و آدرس آن، شرایط نگهداری و مصرف، تاریخ تولید و انقضا درج شده باشد و بهتر است که نوع و میزان اسیدهای چرب  موجود در روغن بر روی برچسب‌ها نوشته  شود.

    روغن نباتی به طور طبیعی کلسترول ندارد، بنابراین ذکر جمله بدون کلسترول در بسته بندی این روغن‌ها  لزومی ندارد و فقط جنبه تبلیغاتی دارد.  

     روغن‌های خوراکی نباید حاوی اسید چرب ترانس باشند و یا اینکه حداکثر مجاز اسید چرب ترانس در روغن‌های خوراکی  کمتر از 2 درصد تعیین شده. روغن های مایع که در کشور تولید می‌شوند فاقد ترانس هستند. براساس استاندارد های تعیین شده در کشورما، حداکثر میزان مجاز اسید چرب ترانس کمتر از 2 درصد است. بنابر این  باید از روغن‌های مایع استفاده شود.




حمل و نقل آینده نگرانه با ون برقی Canoo


 

  • حمل و نقل آینده نگرانه با ون برقی Canoo

    استارتاپ خودرو الکتریکی Canoo، که پیشتر با نام EVelozity شناخته می‌شد، به تازگی از نخستین خودرو برقی خود که یک ون است رونمایی کرد و امیدوار است تا از سال 2021 شروع به ساخت تعداد محدودی از آن کند. Canoo یک ون کاملا برقی است و با اجاره ماهیانه در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد که این هزینه علاوه بر اجاره، شامل سرویس‌ها، شارژ و بیمه نیز می‌شود. 

    طراحی اصلی این خودرو توسط Richard Kim صورت گرفته، مردی که سرپرستی تیم طراحی BMWهای سری i3 و i8 و همچنین خودرو Faraday Future را در سال 2017 بر عهده داشت. او Canoo را خودرویی معرفی می‌کند که بسیاری از مردم به آن نیاز دارند برخلاف سایر خودروهای الکتریکی که در رده کراس‌اورها یا خودروهای اسپورت قرار دارند. در این مدل تنها بر روی فضای داخلی کافی تمرکز شده است. 

    تقریبا تمام کابین خودرو با شیشه پوشانده شده و قسمت‌های جلویی و انتهایی خودرو ظاهری یکسان دارند. درون آن صندلی‌های نیمکتی منحنی شکل قرار گرفته که با روکشی از چرم پوشانده شده‌اند. دو صندلی جلویی نیز قابلیت چرخش دارند تا در مقابل سرنشینان پشتی قرار گیرند. 

    به گفته Canoo تمامی سخت افزارهای مورد نیاز برای راننده خودکار (Autonomous Driving) در آن قرار خواهد گرفت اما نمونه‌ای که در تصویر موجود است دارای پدال‌ و فرمان است. در زیرِ این خودرو از یک پلتفرم ماژولار استفاده شده که حداقل در دو مدل خودروی دیگر از این کمپانی استفاده خواهد شد. این خودرو دارای یک موتور الکتریکی با قدرتی برابر 300 اسب بخار بوده که با باتری 80 کیلووات ساعتی خود می‌تواند مسافتی معادل 402 کیلومتر را با هربار شارژ طی کند. 

    carscoops

    2121




نور آبی صفحه تلفن همراه می‌تواند به چشم‌ها آسیب برساند


 

  • نور آبی صفحه تلفن همراه می‌تواند به چشم‌ها آسیب برساند

    به گفته دانشمندان دانشگاه Toledo در آمریکا نور آبی تابیده شده از سوی لوازم الکتریکی می‌تواند یکی از علل اصلی بزرگترین بیماری چشمی در آمریکا یعنی دژنراسیون ماکولا یا کاهش دید باشد. به گفته دکتر Ajith Karunarathne، قطعا نور آبی می‌تواند به شبکیه چشم آسیب برساند. دژنراسیون ماکولا در نتیجه مرگ سلول‌های دریافت کننده نور در شبکیه چشم اتفاق می‌افتد. سلول‌های گیرنده نوری با دریافت تصاویر بصری و سیگنال دادن آن‌ها به مغز توسط سلولی به نام شبکیه عمل می‌کنند. 

    شبکیه که در چشم به وجود می‌آید، توسط نور آبی برانگیخته شده و واکنش‌های شیمیایی را انجام می‌دهد. این واکنش‌ها می‌توانند برای گیرنده‌ها سمی و در نتیجه باعث آسیب رسیدن به سلول‌های دریافت کننده شوند. از سوی دیگر به هنگام از بین رفتن این گیرنده‌ها، آنها مجددا بازسازی نمی‌شوند.

    به گفته Karunarathne، «آزمایشی که ما انجام دادیم نشان داد، قرار دادن سلول‌های حاوی شبکیه در معرض نور آبی منجر به از بین رفتن آن‌ها شد? اما به هنگام استفاده از رنگ‌های دیگر مانند زرد یا سبز چنین چیزی مشاهده نشد. دلیل این پدیده می‌تواند طول موج کوتاه و در نتیجه انرژی بیشتر نور آبی باشد که موجب تغییرات و واکنش‌های شیمیایی و در نهایت مرگ سلول می‌شود. اما چیزی که هنوز مشخص نیست مقدار نور و مدت زمان قرار گرفتن در معرض آن است.

    با این حال او افزود که این نتایج بدست آمده در محیط آزمایشگاهی بوده و هنوز نتایج دقیقی از اینکه درون چشم چه اتفاقی می‌افتد وجود ندارد، به همین دلیل نمی‌توان به طور قطع گفت که نور آبی لوازم برقی مانند موبایل می‌تواند باعث نابینایی شود. همچنین نباید از عوامل دیگر مانند کهولت سن نیز چشم پوشی کرد. با این وجود، استفاده مداوم از این لوازم به خصوص در تاریکی می‌تواند باعث خشکی چشم شود. 

    برای جلوگیری از آسیب‌های احتمالی می‌توان از حالت‌های شبانه صفحه نمایش یا عینک‌های مخصوص که نور آبی را فیلتر می‌کنند استفاده کرد. 

    healthline

    2121